Categories

“Boss, berapa kali tarik?” – Born in Malaysia – A Photographer's Journey
fade
2046
single,single-post,postid-2046,single-format-standard,edgt-core-1.0,born in malaysia-ver-1.0,,edgtf-smooth-page-transitions,ajax,edgtf-theme-skin-light,edgtf-blog-installed,edgtf-header-standard,edgtf-fixed-on-scroll,edgtf-default-mobile-header,edgtf-sticky-up-mobile-header,edgtf-animate-drop-down,edgtf-search-covers-header,edgtf-side-menu-slide-from-right,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.2,vc_responsive

“Boss, berapa kali tarik?”

BIM inside pages75

— Translated by Hisham Idris —

Kedai Kopi Din Tokyo, Kota Bharu

Mohd Rudin Sulaimeen, 71, pemilik

Rakyat Malaysia sukakan “Teh Tarik”, minuman teh susu panas yang dituang dari satu koleh ke koleh yang lain, bertujuan untuk menyejukkannya. Kemahiran “penarik” teh boleh dilihat melalui setinggi mana dia mampu menuangkan teh. Lebih tinggi, lebih banyak buih yang terhasil.

Di Kota Bharu, Rudin adalah pakar teh tarik. Dia menguruskan kedai kopinya sambil berdiri di belakang kaunter yang berbentuk U selama lebih tiga dekad. Usia tidak menghalangnya daripada menuang teh setinggi lengannya. Ramai orang yang datang semata-mata untuk melihat dia menarik teh dan menikmati   kelazatan teh tariknya.

Dia bersembang dan bergurau dengan para pelanggannya sambil menyediakan segelas demi segelas teh tarik. Salah seorang pelanggan meminta agar tehnya ditarik enam kali dan Rudin dengan senang hati berbuat demikian.

Dia turut menyediakan telur separuh masak yang dipanggilnya “telur taliban”, roti bakar dan mencuci pinggang mangkuk. Sungguhpun keluarganya turut membantu, dia sentiasa sibuk.

Nama kedai kopi itu diambil daripada gabungan namanya dan Hotel Tokyo yang beroperasi di bangunan kedainya pada tahun 1960an dan dianggap sebagai suatu mercutanda ketika itu. Kini, Kedai Kopi Din Tokyo menjadi salah satu mercutanda dan bakal kekal demikian memandangkan anak lelakinya terlibat secara langsung dalam perniagaannya itu.

"Boss, how many times do I pull?" Previous Post
“你要我拉多少次” Next Post

Follow us on Instagram